DOVOLENÁ: ve dnech 18.3 až 29.3 bude probíhat dovolená. Všechny objednávky, dotazy atd budou vyřízeny až po 29.3

Rozdíly mezi modely TRAXXAS Hoss a Stampede 4x4

Rozdíly mezi modely Traxxas Hoss a Stampede 4x4

Jakmile byl zveřejněn nový RC model auta Traxxas Hoss, tak se objevila celá řada dotazů. Tím nejčastějším dotazem byl dotaz na rozdíl mezi modely Traxxas Stampede 4x4 VXL a Traxxas Hoss. Oba modely jsou prakticky stejně velké, 95% náhradních dílů je společných, přesto je možné nějaké rozdíly najít. Sestavili jsme proto přehled 5 nejzásadnějších odlišností.

1. Nové šasi

Model Hoss je postaven na kompletně přepracovaném šasi, které stejně jako u nových modelů obsahuje zejména nový snadný způsob upevnění baterie a boční ochranné lišty. Ochranné lišty rovněž fixují karosérii.

Traxxas Hoss - šasiTraxxas Stampede 4x4 - šasi
















Traxxas Stampede 4x4 - šasi                                                                               Traxxa Hoss

2. Upevnění karosérie

Traxxas X-Maxx byl první model auta Traxxas, který měl unikátní bezsponkové upevnění karosérie. Toto řešení bylo dále použito u modelů Maxx, Rustler 4x4 a nově i modelu Hoss. Karosérie je vyztužena ochranným rámem podobně jako Rustler 4x4 VXL.

Traxxas Hoss - upevnění karoserieTraxxas Stampede 4x4 - upevnění karoserie
Traxxas Hoss - západkový systém                                                                                   Traxxas Stampede 4x4 - klasické sponky
Traxxas Hoss - karoserieTraxxas Stampede 4x4 - karoserie
Traxxas Hoss - vnitřní rám                                                                    Traxxas Stampede 4x4 - karoserie

3. Výkonnější střídavý motor

Díky použití většího střídavého motoru je model Hoss neuvěřitelně hbitý. Dále lze model bez omezení provozovat i na 11.1 V s LiPo akumulátory. Z výroby je elektronický regulátor VXL-3s osazen chladicím ventilátorem. Pro větší motor jsou také použity robustnější konektory.

Srovnání motorů - Hoss vs. StampedeSrovnání motorů - Hoss vs. Stampede
Srovnání motorů - Hoss vs. Stampede                                            Srovnání motorů - Hoss vs. Stampede

4. Šasi kompatibilní s delšími akumulátory

Díky šasi a použitému motoru můžete používat 7.4 V nebo 11.1 V LiPo akumulátory v kratším i delším provedení. RC auta Traxxas Hoss můžete provozovat na stejné akumulátory, jako např. jiné oblíbené modely aut Traxxas - E-Revo, Slash, Rustler 4x4 a podobně.

Lipo akumulátory do RC modelu HossLipo akumulátory do RC modelu Stampede
Lipo akumulátory pro RC model Hoss
(krátké i dlouhé / 135 mm i 155 mm
Lipo akumulátory pro RC model Stampede
(jen krátké / 135 mm)

5. Centrální diferenciál

Traxxas Stampede obsahuje centrální třecí spojku, kterou v rámci tuningu bylo možné zaměnit za centrální diferenciál. Hoss je již v základu osazen centrálním diferenciálem, který rozděluje točivý moment podle potřeby na přední i zadní nápravu.

Traxxas Hoss - středový diferenciál / Traxxas Stampede - třecí spojka
Traxxas Hoss - středový diferenciál / Traxxas Stampede - třecí spojka

Závěr

V článku jsme uvedli 5 nejzásadnějších rozdílů mezi RC auty Traxxas Hoss a Traxxas Stampede 4x4 VXL. Velkou výhodou je možné spatřit ve skutečnosti, že nový model je prakticky celý sestaven z již existujících dílů. V praxi to znamená snadnou dostupnost náhradních dílů. Dále je samozřejmě možné naistalovat stávající tuningové díly. Možnosti tuningu si popíšeme zase v příštím článku.