HISTORIE ZNAČKY BBURAGO

Historie značky Bburago

Logo Bburago

BBurago je značka kovových modelů automobilů. Původně společnost sídlila v Burago di Molgora v Itálii, kde se vyráběly všechny výrobky od roku 1976 do roku 2005. Původní jméno firmy bylo MARTOYS. Tuto firmu řídili tři bratři, jejichž příjmení bylo Besano. V roce 1976 došlo k přejmenování na firmu Bburago. Název se dvěma "B" vznikl podle lokality, kde firma působila (Burago di Molgora) v části Monza v Itálii a spojením počátečního písmena příjmení bratrů.

Bburago Lamborghini Gallardo Spyder

Svou vůbec nejoblíbenější kategorii měla značka Bburago na trhu v měřítku 1/18 a následně i v měřítku 1/24. Jedna z prvních výrobních sérií Bburago byla řada nákladních automobilů Fiat v měřítku 1/43. Ještě pod značkou MARTOYS se však většina modelů vyráběla zpočátku v měřítku 1/24 a většinou představovala moderní evropské sportovní a salónové vozy.

Bburago Lamborghini Gallardo Polizia

Většina byla velmi detailně zpracována a zahrnovala mnoho pohyblivých částí. Později byla vyrobena řada vozidel v měřítku 1/18, která se měla stát chlebem a máslem nabídky Bburago. V polovině osmdesátých let začala výrobní linka chrlit i modely v měřítku 1/43.

Zatímco vozy v sadách kitů používaly stejné výrobní postupy, jak je známe v jejich současné podobě, u hotových sběratelských modelů využívali mimo jiné techniku tampónového tisku.

Bburago Ferrari California T

Pro úsporu nákladů byly modely často duplikovány z jednoho měřítka do druhého. Výrobní řady DiamondSuper a Gold byly hlavní linie v měřítku 1/18 s více než 30 různými modely. Každé vozidlo bylo nabízeno ve dvou až třech barvách a často ve verzi roadster a nebo coupé. Rozdíly jsou těžko rozpoznatelné, ale řada Super byla více sladěna s klasickými vozy, zatímco série Gold měla více luxusní balení.

Nyní se značka Bburago řadí mezi vůbec nejpopulárnější značky kovových sběratelských modelů a to z důvodu výborného zpracování a také velmi přijatelné ceny. Nejvíce populárními jsou značky Ferrari a Porsche.