Jak vybrat RC auto

Jak vybrat RC model auta

Dálkově ovládaná RC auta představují fantastickou zábavu pro malé i velké. Při jejich výběru je dobré zohlednit prostředí, v němž se budou nejvíce pohybovat. Pro domácnost jsou ideální menší a pomalejší RC modely aut, zatímco pro venkovní dobrodružství vybírejte spíše větší a rychlejší kousky. Většina z těchto RC aut je vybavena elektrickým pohonem, který se vyznačuje snadnou údržbou

Druhy RC modelů aut

Modely RC aut se dělí do několika různých kategorií, přičemž každý typ nabízí své specifické výhody i nevýhody. Je důležité poznamenat, že některé modely jsou ideální pro určité typy terénů. Proto je klíčové si předem promyslet, kde se chcete s vaším RC autem projíždět. Takže, ať už hledáte adrenalinové zážitky na drsných off-road trasách, nebo klidné projížďky po hladké asfaltové cestě, vždy existuje RC auto, které bude pro vás perfektní volbou. Pojďme si představit jednotlivé typy.

RC auta typu Monster Truck

Tyto RC auta, patří mezi nejžádanější a nejprodávanější modely vůbec. Jejich popularitu zajišťuje především univerzálnost použití. Na první pohled je rozeznáte díky vysokému podvozku a velkým kolům. Tyto atributy jim umožňují zvládnout i náročný terén plný kamení, lesní cesty se stromovými kořeny či neposekané trávníky ale i hladký asfalt.

Klikni pro nabídku RC aut Monster
Jak vybrat RC model auta
Jak vybrat RC model auta

RC auta typu Buggy

Opakam Monster Trucku jsou rc auta typu Buggy. Tento model je inspirovaný závodními buginami a charakteristický je svým nízko umístěným podvozkem. Pokud plánujete své RC auto provozovat především na lehčím terénu, jako jsou polní a lesní cesty nebo parky, pak je Buggy ideální volbou.

Klikni pro nabídku RC aut Buggy

RC auta typu Truggy

Tato RC auta představují perfektní symbiózu Monster Trucku a Buggy. Charakterizuje je větší velikost kol, avšak jejich nízko položená karoserie jim dodává sportovnější vzhled. Jejich univerzálnost je dalším výrazným prvkem, který vám umožní jezdit v nejrůznějším terénu - od toho nejnáročnějšího až po ten méně náročný.

Klikni pro nabídku RC aut Truggy
Jak vybrat RC model auta
Jak vybrat RC model auta

RC auta typu Short Course

Určitě jste se již setkali s těmito RC auty, která jsou neodmyslitelnou součástí závodů Rally Dakar, kde bravurně zvládají proplétat se mezi písečnými dunami. Díky speciálně vytažené karoserii působí tyto modely mnohem impozantněji a jsou ideální volbou pro jízdu po měkkém terénu, jako je polní cesta nebo lesní stezka. Přesto se však skvěle vyrovnají i s rovným asfaltovým povrchem. Takže ať už hledáte RC auto pro zahradu nebo pro závodní dráhu, tato auta jsou vynikající volbou.

Klikni pro nabídku RC aut typu Short Course

RC auta typu Expedice a Crawler

Tyto RC auta jsou sice trochu pomalejší než některé jiné modely, ale na druhou stranu zvládnou zvláště náročný terén. Tyto RC modely jsou ideální pro všechny, kteří místo rychlé jízdy po rovné ploše chodníku upřednostňují zdolávání náročných výzev v terénu a zároveň si rádi vyšperkovávají model realistickými maketovými doplňky.

Klikni pro nabídku RC aut typu Expedice
Jak vybrat RC model auta
Jak vybrat RC model auta

RC auta typu: Silniční / rally / drift

Tyto RC auta jsou sice trochu pomalejší než některé jiné modely, ale na druhou stranu zvládnou zvláště náročný terén. Tyto RC modely jsou ideální pro všechny, kteří místo rychlé jízdy po rovné ploše chodníku upřednostňují zdolávání náročných výzev v terénu a zároveň si rádi vyšperkovávají model realistickými maketovými doplňky.

Klikni pro nabídka RC aut typu silniční a rally

Měřítko RC auta

Měřítko udává poměr, v jakém je RC model auta zmenšený oproti skutečnému vozu. Čím je auto na dálkové ovládání větší, tím s grácií zvládá náročnější terén. Avšak velká RC auta, přestože se s lehkostí popasují s terénem, vyžadují větší skladovací prostor a jejich přeprava či převážení může být náročnější. U modelů určených pro děti nebo obojživelných RC modelů se měřítko obvykle neuvádí.

  • 1:32 (délka asi 10–12 cm) – malá auta pro domácí ježdění. Na venkovní ježdění se nehodí, měla by problémy kdekoli mimo pevný povrch.
  • 1:24 (délka asi 15–20 cm) – s opatrností jsou vhodná i do interiéru, ale zároveň projedou i asfaltem, posekaným trávníkem nebo polní cestou. Jsou dostatečně malá na to, aby se pohodlně vešla do batohu, tudíž si je snadno s sebou vezmete na výlet.
  • 1:18 (délka asi 20–30 cm) – ideální na výlety a také se vejdou do batohu. Poradí si s běžným terénem, jako je trávník nebo polní či lesní cesta.
  • 1:10 (délka asi 40–50 cm) – oblíbené měřítko aut na dálkové ovládání. Velmi vhodné pro jízdu venku.
  • 1:8 (délka asi 60–70 cm) – hledáte dálkově ovládané auto, se kterým si užijete zábavu i na nerovné louce, lesní cestě a dalších površích? Pak měřítko 1:8 bude pro vás to pravé. V tomto měřítku se často vyrábí RC auta Buggy a Monster trucky.
  • 1:6 a 1:5 (délka asi 80 cm a více) – RC aut v tomto měřítku jsou velmi velká a mají spalovací motor, který vydává zvuk jako motorová pila. Jsou určená pro zkušené a náročné uživatele, kteří vyžadují vysokou rychlost a nebojí se náročnější obsluhy spalovacího motoru. Pro svou rychlost a hlučnost se hodí na ježdění mimo obytnou zónu, kde byste mohli rušit sousedy.

Typ pohone RC auta

Auta na dálkové ovládání s elektropohonem  se vyznačují snadnou údržbou a nízkou hlučností, čímž představují dokonalý mix praktičnosti a zábavy. Díky tomu, že jsou poháněné baterií, nemusíte se starat o dokupování paliva. Mějte však na paměti, že baterie je třeba pravidelně dobíjet. Pokud je náhradní baterie daleko, může doba přestávky na dobíjení trochu zdržet. Proto doporučujeme mít vždy po ruce náhradní akumulátor. Elekticke motory se dále dělí na: